- Το κακάο, για τους λάτρεις της σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα με ποσοστό κακάο άνω του 70%, δεν έχει υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία, οπότε τα θρεπτικά συστατικά της είναι ακόμη διαθέσιμα, όπως οι κατεχίνες, οι οποίες εμποδίζουν τη φλεγμονή των ούλων.
- Oι ξηροί καρποί, μια μεγάλη πηγή θρεπτικών συστατικών. Τα πιο ωφέλιμα είναι τα φυστίκια Αιγίνης, τα φυστίκια macademia και το σουσάμι, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε Ω-3 λιπαρά.
- To γιαούρτι. Ενώ το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της υγείας των δοντιών και των οστών, τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο αναλογικά ανά μερίδα. Το γιαούρτι έχει το επιπλέον πλεονέκτημα της ενίσχυσης των αναγκαίων-υγιών βακτηρίων στη μάχη κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Προσοχή στα πρόσθετα αυτών των προϊόντων, διότι η προσθεθείσα ζάχαρη μπορεί να ακυρώσει τα πλεονεκτήματά τους.
- Το τσάι. Πλούσιο σε πολυφαινόλες, το τσάι μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να δημιουργήσουν πλάκα και μειώνει τη φλεγμονή στα μαλακά μόρια, μάλιστα προτιμητέο είναι το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει.
Αρθρογραφία