Bg_mask
Τι είναι η Ορθοδοντική - FAQ
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon

Πονάνε τα σιδεράκια;

Η τοποθέτηση των μηχανισμών δεν είναι επώδυνη, ακολουθεί όμως μια φάση προσαρμογής, η οποία διαρκεί λίγες μέρες, μέχρις ότου ο ασθενής συνηθίσει τη νέα κατάσταση. Το αίσθημα αυτό της δυσανεξίας είναι ανάλογο με τον ουδό του πόνου του κάθε ανθρώπου, δηλαδή με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τον πόνο. Τα συνηθισμένα αναλγητικά βοηθούν στο πρώτο αυτό διάστημα, όπως και ένα ορθοδοντικό κερί που παρέχει το ιατρείο, το οποίο καλύπτει τα σιδεράκια και βοηθά στην προσαρμογή.

Επιπλέον, στο ιατρείο χρησιμοποιούμε τις πιο εξελιγμένες τεχνικές μετακίνησης δοντιών και αυτό κάνει τη θεραπεία πιο άνετη και καλοδεχούμενη. Παραδείγματος χάριν, οι μηχανισμοί είναι όλο και μικρότεροι σε μέγεθος με καμπυλωτά άκρα και άρα πιο άνετοι στη χρήση, ενώ τα καινούρια σύρματα ασκούν ήπιες και συνεχόμενες δυνάμεις, αντί για μεγάλες σε μικρό διάστημα, όπως στο παρελθόν. 

 

Μήπως, αν και ενήλικας, είστε υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική δεν γίνεται μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά και για να διορθώσουμε μια κακή σύγκλειση, η οποία έχει αντίκτυπο στη μάσηση, την ομιλία, την αναπνοή, την υγιεινή αλλά και την αυτοπεποίθηση.  30% των ασθενών μας είναι ενήλικες και ο αριθμός αυτός έχει αυξητική πορεία. Οι ενήλικες αποτελούν μια ομάδα συνειδητοποιημένων ασθενών με καλή υγιεινή και πειθαρχία, γεγονός που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα.

 

Γιατί πρέπει να θεραπεύονται οι ορθοδοντικές ανωμαλίες;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Ορθοδοντικών, οι αθεράπευτες ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια πλειάδα προβλημάτων. Τα πεταχτά δόντια δεν προστατεύονται από τα χείλη σε περίπτωση πτώσης και για το λόγο αυτό έχουν συχνά κατάγματα. Τα συνωστισμένα δόντια δεν καθαρίζονται ακόμα και αν ο ασθενής έχει μεγάλη επιδεξιότητα, γεγονός που οδηγεί σε τερηδόνες, αλλά και ασθένειες των ούλων, δηλαδή ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα. Η σταυροειδής σύγκλειση οδηγεί σε ασυμμετρίες προσώπου και μη φυσιολογική φθορά δοντιών.  Η ανοικτή δήξη συνδυάζεται με γλωσσική κατάποση, στοματική αναπνοή, αλλοιωμένη ομιλία και κακή μάσηση. Ακόμη και προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση (πονοκέφαλοι, μυαλγίες) μπορούν να προκύψουν από την κακή σύγκλειση των δοντιών. Με λίγα λόγια η ορθοδοντική οδηγεί σε καλύτερη υγεία του στοματογναθικού συστήματος.

 

Πρέπει πρώτα να με δει οδοντίατρος ή πρέπει να επισκεφτώ απευθείας ορθοδοντικό;

Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται το ιατρείο μας μετά από προτροπή του οδοντιάτρου που διαγιγνώσκει ένα ορθοδοντικό πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς, ακολουθώντας το ένστικτό τους και με δική τους πρωτοβουλία, αναζητούν μια ορθοδοντική συμβουλή. 

 

Πώς επηρεάζει η αύξηση την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική και η αύξηση των γνάθων άλλες φορές συνεργάζονται και άλλες ανταγωνίζονται μεταξύ τους.  Παραδείγματος χάριν, η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει μια άνω γνάθο που υπολείπεται σε μέγεθος να μεγαλώσει, διαγείροντας την αύξησή της, ή να αναχαιτίσει την προς τα πρόσω αύξησή της, όταν υπάρχει πρόταξη των προσθίων δοντιών.

 

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια που θα μας στείλουν στον ορθοδοντικό;

Στραβά δόντια, δόντια με συνωστισμό ή αραιά, παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας, πρόταξη προσθίων δοντιών, κενό ανάμεσα στα πρόσθια δόντια, ασυμμετρίες, μεγάλες αποτριβές δοντιών, μια μεγάλη πρόταξη της άνω ή της κάτω γνάθου, ένα πηγούνι που φαίνεται να υπολείπεται σε μέγεθος, αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης στον ορθοδοντικό.

 

Τι είναι η φάση της συγκράτησης μετά την ορθοδοντική θεραπεία;

Είναι η φάση που ακολουθεί την ενεργό θεραπεία, η οποία είναι το ίδιο σημαντική με την πρώτη.  Γίνεται με τη χρήση κινητών ή ακίνητων μηχανισμών, είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει τη διατήρηση του αποτελέσματος.  Χωρίς τη φάση αυτή, όπως γινόταν η ορθοδοντική στο παρελθόν, τα δόντια έχουν την τάση να επανέρχονται στις αρχικές τους θέσεις.  Επίσης πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα όσο περνά ο χρόνος, έχουμε λοιπόν μετακινήσεις δοντιών ανεξάρτητα αν ένας ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία ή όχι.  Το στάδιο της συγκράτησης είναι μοναδικό για κάθε ασθενή, ενώ καταστρώνεται και οριστικοποιείται κατά το τέλος της θεραπείας.

 

Πόσο καιρό πρέπει να φοράω το συγκρατητικό μου μηχάνημα;

Τα δόντια μετακινούνται σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, είτε αυτός έχει κάνει ή όχι ορθοδοντική θεραπεία.  Σε μερικούς ανθρώπους παρατηρούμε μεγαλύτερη μετακίνηση από ό,τι σε άλλους.  Για το λόγο αυτό προτείνουμε την αδιάλειπτη  χρήση των συγκρατητικών μηχανημάτων μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας για 6 μήνες και στη συνέχεια μόνο τη βραδινή, εκτός αν κάποιος λόγος ορίζει κάτι διαφορετικό.  Ο ασθενής παραμένει υπό παρακολούθηση για μακρύ χρονικό διάστημα σε πολύ αραιά διαστήματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα του αποτελέσματος.

 

Πόσο καιρό θα φοράω σιδεράκια;

Το χρονικό διάστημα της θεραπείας καθορίζεται από τη δυσκολία της ορθοδοντικής ανωμαλίας, την πειθαρχία του ασθενή και τη βοήθεια που μας παρέχει, καθώς και την ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία.  Μερικές μικρές μετακινήσεις δοντιών μπορεί να επιτευχθούν σε λίγους μήνες, ενώ πιο δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται 2-3 χρόνια για να επιλυθούν. Η ορθοδοντική είναι ένα παιχνίδι που παίζουν δύο άνθρωποι, ο ασθενής μαζί με τον ορθοδοντικό και όσο καλύτερη η συνεργασία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.  Great patients, great results!

 

Γιατί στραβώνουν τα δόντια μου ενώ μεγαλώνω; Δεν έχω κάνει ποτέ ορθοδοντική θεραπεία.

Τα αθεράπευτα ορθοδοντικά προβλήματα επιδεινώνονται με το χρόνο, παραδείγματος χάριν ο συνωστισμός.  Για να είναι τα δόντια σταθερά, πρέπει οι δυνάμεις της μάσησης να ασκούνται με τις σωστές διευθύνσεις, γεγονός που δεν συμβαίνει όταν υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα κι έτσι ο χρόνος λειτουργεί επιβαρυντικά, πολλές φορές με συνέπεια απώλειες δοντιών και την κατάρρευση του στοματογναθικού συστήματος. 

 

Θα πρέπει να αφαιρέσω δόντια για να κάνω ορθοδοντική θεραπεία;

Όσο νωρίτερα αρχίσει μια ορθοδοντική θεραπεία, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες εξαγωγής μονίμων δοντιών.  Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος στην ηλικία των 7 ετών και να προγραμματίζεται ο ασθενής- εφόσον είναι απαραίτητη η θεραπεία- για το βέλτιστο χρόνο έναρξης.

 

Share on:
Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon