Bg_mask
Αρθρογραφία
4 τρόποι που το χαμόγελο μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε!
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τετάρτη 03 Νοεμβρίου 2021
Article_image_4_tropoi_17934_ Article_image_shadow

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι, καθώς μεγαλώνουμε και εφόσον τα δόντια διατηρούν την κινητικότητά τους εφόρου ζωής, το χαμόγελό μας να διαφοροποιείται. Παρακάτω παρατίθενται 4 αλλαγές που παρατηρούν οι ορθοδοντικοί στο χαμόγελο των ασθενών καθώς αυτοί μεγαλώνουν.

1. Συνωστισμός των δοντιών της κάτω γνάθου.  Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά υφίστανται αλλαγές, όπως π.χ. χάνουν την πυκνότητα τους.  Η ασυμβατότητα μεταξύ του μεγέθους της γνάθου και των δοντιών, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των κάτω μπροστινών δοντιών.  Ο συνωστισμός μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η στοματική αναπνοή, τραύμα στην περιοχή του προσώπου, ύπαρξη τρίτων γομφίων κ.ά..

2. Η δημιουργία κενού μεταξύ των προσθίων δοντιών. Η δημιουργία διαστήματος μεταξύ των προσθίων δοντιών μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους, όπως η ασυμβατότητα μεταξύ δοντιών και γνάθων, η περιοδοντίτιδα κ.ά..  Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο καταπίνει κανείς και πιο συγκεκριμένα όταν η γλώσσα, κατά την κατάποση, πιέζει τα μπροστινά δόντια και δεν τοποθετείται στον ουρανίσκο όπως γίνεται φυσιολογικά, μπορεί να δημιουργήσει αποστάσεις μεταξύ των δοντιών. 

3. Μετα-ορθοδοντική μετατόπιση των δοντιών.  Τα δόντια διατηρούν την κινητικότητα τους καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας.  Για τον σκοπό αυτό, μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας, τοποθετούνται ειδικοί συγκρατητικοί μηχανισμοί, για την αποφυγή ανεπιθύμητων αλλαγών.  Με την πάροδο του χρόνου, καθώς μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην οδοντοστοιχία, όπως η απώλεια ή η φθορά κάποιων δοντιών, θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη προσαρμογή στους συγκρατητικούς μηχανισμούς.

4. Κακή σύγκλειση.  Στην περίπτωση που υποφέρετε από πονοκεφάλους, τρίζετε τα δόντια κατά την διάρκεια της νύχτας, ή ακούτε αυτό το χαρακτηριστικό κλίκ όταν ανοιγοκλείνετε τις δύο γνάθους, τότε ίσως δεν έρχονται σε σωστή επαφή τα δόντια, δηλαδή πάσχετε από κακή σύγκλειση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες αλλαγές. Ενώ λοιπόν όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και αποτελούν απόρροια του χρόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσετε με αυτές.  Γι΄ αυτό λοιπόν, όλο και περισσότεροι ενήλικες αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία και πλέον αποτελούν το ένα τρίτο των ασθενών!

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2025 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon